genus
Redan vid ung ålder uppmanar många föräldrar sina barn att ta sig ur en relation så fort den blir våldsam och ohälsosam. Under de senaste åren kan man även genom sociala medier få en större inblick i hur fort en relation kan vända till att bli “toxic” och farlig. Av vad jag själv har förstått är en av de största anledningarna till att personer hamnar i våldsamma och/eller ohälsosamma relationer är att man i samhället inte informerar tillräckligt om tidiga tecken på agerande som typiskt sett leder till sådana relationer. Då hade man kunnat undvika att relationen gått så långt att man inte längre kunde ta sig ur den. Jag vill att kvinnor, män och icke-binära personer ska kunna känna igen signalerna för när man bör ta sig ur en relation. Jag valde därför att ta upp frågan; Hur känner man igen en våldsam och/eller ohälsosam relation?

Det är alltid viktigt att man lägger märke till en partners beteenden, till exempel om en person är kontrollerande och långsamt isolerar en från vänner och andra aktiviteter. När en ohälsosam relation har pågått under en längre tid är det vanligt att man känner sig så rädd för sin partner att man slutar umgås med sina kompisar som man tidigare brukade göra och att man inte heller pratar om relationer med sina vänner och drar sig undan. Tidiga tecken på detta kan även vara att man inte får klä sig på ett visst sätt, att ens partner förlöjligar ens känslor och tankar och kritiserar en. Detta kallas ibland för hedersvåld. Det är därför viktigt att ta hänsyn till ens egen psykiska hälsa och frihet i relationer: Man ska kunna ta tid till sitt eget välmående utan kontroll från en partner

Jag anser även att det är väldigt viktigt att lyssna på sin magkänsla eftersom den ofta har rätt känsla när något känns fel, speciellt när man inte kan få hjälp och rådgivning från någon närstående. Det är viktigt att lita på sin magkänsla eftersom ohälsosamma relationer lätt blir manipulativa. Detta kan vara exempelvis relationer där ens partner aldrig är problemet, eller aldrig kan göra ett misstag eller vara orättvis och elak, vilket blir gradvis värre. Detta kallas ibland för “gaslighting” som handlar om när ens partner får en att ifrågasätta ens egna åsikter i situationer och tankar.

Många som blir utsatta för våld i nära relationer känner en skam för att ha blivit behandlad dåligt både psykiskt och fysiskt, vilket jag anser även sker på grund av normer och att det fortfarande är ett tabu ämne att prata om. Man förlöjligar offer för misshandel i nära relationer. I rapporten “Våld mot kvinnor och män i nära relationer” av Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) kan man bland annat läsa om att “luckor i kunskapen om våld i nära relationer” där de tar upp att det saknas vetande kring våld i relationer mot män, och att våld mot kvinnor är uppmärksammat, men fortfarande är lika allvarligt. Man kan även i denna rapport se statistik och orsaker till att offer väljer att inte anmäla gärningsmannen, vilket ofta beror på att man känner personen eller att man inte vågar vilket kan bero på en oro för både hot och andra risker. Det är därför viktigt att aldrig känna sig hotad eller att man är otrygg med sin partner

Tecken på fysisk misshandel i relationer ser olika ut, och grundar sig ofta i att personen känner ett behov av makt. Fastän man är i en relation och tar relationen på allvar är det viktigt att ta lite egen tid och att själv vara säker på att man har en lika stor frihet som man har när man inte är i en relation. Det är även viktigt att lyssna på sin magkänsla om personer. Jag tror att om vi i samhället vågar prata upp om misshandel och att det aldrig är okej att bli behandlad dåligt i en relation oavsett situation, kan komma förbi de normer och tabun som ligger över att prata upp om ohälsosamma relationer.

You may also like

Back to Top